Trafik İkaz Levhaları - 2

Tüm şoförlerimize yolculuklarında kolaylık dilerken trafik işaretleriyle ilgili bilgileri paylaşmaya ve de trafik işaretlerini de unutulma ihtimaline karşı bir seri halinde paylaşmaya devam ediyoruz. Trafik işaretleri, trafiği düzenleme...

Trafik İkaz Levhaları - 2
Trafik İkaz Levhaları 2
Tüm şoförlerimize yolculuklarında kolaylık dilerken trafik işaretleriyle ilgili bilgileri paylaşmaya ve de trafik işaretlerini de unutulma ihtimaline karşı bir seri halinde paylaşmaya devam ediyoruz. Trafik işaretleri, trafiği düzenleme amacı ile kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleri ile trafik zabıtası veya diğer yetkililerin trafiği yönetmek için yaptıkları hareketlerdir.
Trafik işaretleri yerleştirilirken aşağıdaki 4 temel kural devamlı göz önünde bulundurulmaktadır:
- Standart olmayan işaret ve tesisler kullanılmamalıdır.
- Trafik işaret levhalarının uygun bir kararla kullanılması ve bunların sayısının sınırlandırılması gerekir. Trafik işaret levhalarının gereksiz olarak fazla sayıda kullanılmaları, inandırıcılıklarını ve etkinliklerini yitirmelerine neden olur. Bu bakımdan, trafik kontrol elemanları mümkün olduğu kadar az fakat gerektiği kadar çok olmalıdır.
- Trafik işaretleri ve tesisleri, trafik güvenliği için büyük anlam ifade ederler. Öyle tesis edilmelidirler ve bakımları öyle yapılmalıdır ki gece-gündüz hareket halindeki bir araçtan rahatça tanınıp anlaşılabilmelidir.
- Trafik işaretleri ve tesislerinin amaca uygunluğu, yörenin yabancıları tarafından test edilmelidirler. Yani, işaretleme yöreyi bilenlere göre değil, yörenin yabancılarına zorluk çıkartmayacak şekilde yapılmalıdır.
Nizami bir şekilde kullanıldıkları takdirde, trafik işaret levhaları karayolu güvenliğine büyük ölçüde katkıda bulunurlar. Aşağıda bu yazımızda bahsedeceğimiz ikinci kısım levhaları bulabilirsiniz: