Takograf Nedir?

eTA taşımacılıkta kullanılan başlıca terimleri sizinle paylaşmaya devam ediyor. Bu postumuzda Takograf cihazını kısaca anlatacağız.Takograf, sürücülerin trafik denetimlerinde ayrıntılı olarak kontrol edilebilmeleri için, aracın hızını,...

Takograf Nedir?
eTA taşımacılıkta kullanılan başlıca terimleri sizinle paylaşmaya devam ediyor. Bu postumuzda Takograf cihazını kısaca anlatacağız.
Takograf, sürücülerin trafik denetimlerinde ayrıntılı olarak kontrol edilebilmeleri için, aracın hızını, aracın kullanım sürelerini, sürücünün dinlenme süreleri gibi bilgileri, aracı kullanan sürücünün kimlik bilgileriyle birlikte hafızasında saklayan, istenildiğinde takografın göstergesinden ya da mini yazıcısından, rapor veya grafik olarak çıktı vererek, kullanıcısını bilgilendiren bir cihazdır.
Özellikle uzun yol şoförlerinin, kamyoncuların ve tırcıların can güvenliği için önemli bir cihazdır. Takograf, özellikle nakliye şoförlerinin yasalarca müsaade edilen sürüş sürelerini ve hız limitlerini geçmemesini sağlayarak trafikte can ve mal güvenliğinin arttırılmasını sağlar.
Takograf şoförün faaliyetlerini kaydeder. Taşıt harekete geçtiğinde “sürüş modu” otomatikman devreye girer. Takograf verilerine müdahale etmek kanunen suçtur. Bir diğer ismi de takometredir.
Kısaca, takograf cihazı aşağıdaki bilgileri kayıt eder:
  • Aracın kat ettiği mesafe
  • Aracın hızı
  • Sürüş zamanı
  • Diğer çalışma veya hazır bulunma süreleri
  • Çalışma aralarını ve günlük dinlenme süreleri