SRC Belgesi Nedir? Nereden Alınır? Fiyatı Nedir?

Taşımacılığın olmazsa olmazı SRC Belgesi Hakkında Her Şey SRC Belgesi nedir?Yük ve yolcu taşımacılığının güven içinde yapılması ve sürücülerin belli bir yeterlilikte sahip olması hem yolcuları hem de yük sahiplerini çok yakından...

Taşımacılığın olmazsa olmazı SRC Belgesi Hakkında Her Şey
 SRC Belgesi nedir?
Yük ve yolcu taşımacılığının güven içinde yapılması ve sürücülerin belli bir yeterlilikte sahip olması hem yolcuları hem de yük sahiplerini çok yakından ilgilendiriyor.
Yurt içi ve yurt dışında, karayolu üzerinde güvenli taşımacılık standartlarını oluşturmak için sürücülerden bazı belgeler talep ediliyor. Sürücü belgesi (ehliyet), mesleki yeterlilik belgesi yani SRC belgesi ve psikoteknik raporu, yolları ve taşımacılık sektörünü daha da güvenli hale getiriyor. Bu belgelerden herhangi birinin eksik olması durumunda ise cezai işlem yapılıyor.
Kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici gibi ticari araçlarla yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm sürücülerin almakla yükümlü olduğu SRC Belgesi, taşımacılık yapanların eğitilmesini, kayıt altına alınmasını ve taşımacılık sektöründeki standartları yükseltmeyi hedefler. 2007 yılından bu yana Türkiye’de mecburi olan SRC Belgesi, karayolu taşımacılığı yapan ve ticari taşıt kullanma belgesine sahip tüm sürücüler için mesleki yeterlilik belgesi olarak uluslararası geçerliliğe sahip.
 SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?
Taşınan yükün ve gidilen rotanın türüne göre SRC Belgesi de farklılıklar gösteriyor.
SRC1: Uluslararası Yolcu Taşımacılığı
SRC2: Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı
SRC3: Uluslararası Yük-Kargo Taşımacılığı
SRC4: Yurt İçi Yük-Kargo Taşımacılığı
SRC5: Tehlikeli Madde Taşımacılığı
SRC4 Belgesi nedir?
Yurt içinde yük ve kargo taşımacılığı yapan araçların sürücüleri yasa gereği SRC4 Belgesi’ne almak zorunda. Bunun için sürücülerin 63 yaşın altında olmaları ve kullandıkları ticari araca uygun sürücü belgesine sahip olmaları gerekiyor. Uluslararası geçerliliği olan SRC2 Belgesi’ne sahip sürücüler ise SRC4 Belgesi’ne de sahip kabul ediliyor.
SRC Belgesi nasıl alınır? Başvuru Şartları ve Detayları
SRC Belgesi türlerinden herhangi birini almanın şartları neler, nereden ve nasıl başvuru yapılır, güvenli bir taşımacılık sektörü için detaylarıyla inceledik.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen SRC Belgesi’ne sahip olmak isteyen sürücülerin SRC Belgesi eğitimi veren, onaylı kurslarda, yurt içi taşımacılık için 36 saat eğitimi yurt dışı taşımacılık içinse 41 saatlik eğitimi tamamlamaları gerekiyor. SRC 1-2-3-4 belgeleri için işlenen farklı derslerin sonunda adaylar 50 soruluk bir sınava tabi tutuluyor.
Uluslararası SRC belgeleri yurt içi olanları kapsıyor. SRC1 Belgesi’ne sahip sürücüler SRC3 Belgesi’ne; SRC2 Belgesi’ne sahip sürücüler de SRC4 Belgesi’ne sahip kabul ediliyor.
Tehlikeli madde taşımacılığının özel ve kritik durumu nedeniyle SRC5 Belgesi için SRC3 ve SRC4 belgelerine sahip olmak gerekiyor.
Eğer sürücü 25 Şubat 2003 tarihinden önce geçerli olan bir sürücü belgesine sahipse SRC Belgesi almak için sınava girmesi gerekmiyor.
SRC Belgesi için Gerekli Evraklar
  • Diploma Örneği
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Sürücü Belgesi (Ehliyet) Fotokopisi
  • 4 adet Vesikalık Fotoğraf
SRC Belgesi Dilekçe Örneği
İndirilebilir bir dilekçe örneği eklenmeli.
SRC Belgesi 2018 Ücretleri
Yurt içinde veya yurt dışında taşımacılık yapmak isteyen sürücüler için güncel SRC Belgesi ücretlerini derledik.*
Sınavsız Tek SRC Belgesi: 100 TL – 150 TL
Sınavsız Çift SRC Belgesi: 150 TL – 200 TL
Sınavlı SRC1 Belgesi: 40 Saat Eğitim: 900 TL
Sınavlı SRC2 Belgesi: 36 Saat Eğitim: 810 TL
Sınavlı SRC3 Belgesi: 41 Saat Eğitim: 920 TL
Sınavlı SRC4 Belgesi: 36 Saat Eğitim: 100 TL
SRC Belgesi Harç Ücreti: 80 TL
Kart Basım Ücreti: 20 TL
Psikoteknik Belgesi: 175 TL
ADR – SRC5: 500 TL
SRC5 Temel + Tanker: 900 TL
*Ücretler, şehirlere ve özel kurslara göre değişiklik gösterebilir.
İşler ve yükler riske atılmaz. SRC Belgesi bulundurmamanın cezası nedir?
Ticari araç kullanan sürücülerin mesleki yeterliliklerini kanıtlayan SRC Belgesi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici vb. ticari araçlarla yük ve kargo taşımacılığı yapılabilmesi için mecburi tutuluyor.
SRC Belgesi olmayan sürücüye 250 TL, araç sahibine ise 5.000 TL ceza kesiliyor.
SRC Belgesi yanında olmadan araç kullanan sürücülere verilen para cezasının yanı sıra taşımacılık yapılan araç da görevli memurlar tarafından bağlanıyor.
SRC Belgesi bulunmayan araçlar, sigorta şirketleri tarafından tanınmıyor. SRC Belgesi bulunmayan sürücülerin yaptıkları trafik kazalarında sigorta tarafından hasar ödemesi yapılmıyor.