R1 Belgesi Nedir?

R1 Belgesi, ticari olan eşya taşımalarında yurtiçinde taşıma organizasyonunu yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen bir yetki belgesi türüdür.

R1 Belgesi Nedir?

eTA KOBİ’lerimiz için bilgilendirici yazılarına devam ediyor. R1 Belgesi ticari olarak eşya taşımacılığı alanında yurt içi  taşıma işleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen bir yetki belgesi türüdür. Bu yetki belgesi organizatörlere verileceğinden araç eklenememektedir.  Organizatör; kendi adı ile taşıma yapan kişilere taşıma yaptıranlara denmektedir.

R1 Yetki Belgesi Sahiplerinin Yükümlülükleri

R1 yetki belgesi sahipleri; eşya taşımalarında teslim alma noktası ile teslim etme noktası arasında makul bir taşıma ve teslimat süresi taahhüdünde bulunmak ve taahhüt ettikleri süre içinde eşyayı yerine ve alıcısına ulaştırmakla yükümlüdürler.
  • R1 türü yetki belgesi sahipleri; C1 ve K2 yetki belgesi sahipleriyle anlaşma veya sözleşme yapamazlar.
  • R1 yetki belgesi için başvuranların en az 150.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile bu işe elverişli bağımsız bir büronun kullanım hakkına sahip olmaları şarttır.
  • R1 türü yetki belgesi almak için başvuranların; varsa faaliyetleri sırasında kullanacakları kısa unvanları ile varsa kendilerini tanıtan logo, amblem ve benzeri işareti Bakanlığa bildirmeleri şarttır.

R1 Yetki Belgesi Sahiplerinin Sahip Olması Gereken Belgeler

R1 yetki belgesi sahiplerince, en az birer adet üst düzey yönetici (ÜDY) ve orta düzey yönetici (ODY) türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu niteliklere haiz kişi veya kişilerin istihdam edilmeleri gerekir. Yetki belgesi sahipleri belgenin ilk alındığı tarihten itibaren 6 ay bu şarttan muaftır. Bu süre sonunda mesleki yeterlilik belgesi yoksa idari para cezası düzenlenmektedir.