Palet Nedi̇r?

Lojistik sistemi içerisinde, taşıma ve depolama esnasında ürünlerin zarar görmesini engellemek, taşıma ve yer değiştirmelerini kolaylaştırmak amacıyla, ürünlerin altına konan ahşap sisteme palet diyoruz.Paletler doğru zamanda, doğru yerde,...

Palet Nedi̇r?

Lojistik sistemi içerisinde, taşıma ve depolama esnasında ürünlerin zarar görmesini engellemek, taşıma ve yer değiştirmelerini kolaylaştırmak amacıyla, ürünlerin altına konan ahşap sisteme palet diyoruz.
Paletler doğru zamanda, doğru yerde, doğru malzemenin doğru miktarda ve doğru maliyetle hazır olması için kullanılan ekipmanlardır. Taşıma zincirinin hemen her aşamasında kullanılırlar. Paletler taşıma yapmazlar, taşıma için aracı olarak kullanılırlar. Taşımak için hazırlanan yükler, palet ile bir araya getirilir ve bu sayede yükler taşımaya hazır hale gelir. Paletler standarttır, yükseklikleri 10 – 15 cm’dir. Palet ızgaralarının arası 10 cm’dir ve forkliftin çatalları bu 10 cm’lik boşluklara girer ve taşınabilir konuma gelir. Forklift ise paletleri taşımak için kullanılan araçtır. Forkliftin yanı sıra paletler transpalet ile de taşınabilir.
Malların depolanmasını, taşınmasını ve nakliyesini kolaylaştıran paletlerin malzeme taşımacılık ekipmanları sektöründeki önemi giderek artmaktadır. Yapılarına ve türlerine göre çeşitlilik gösteren paletler genel olarak ahşap,  çelik ve plastikten yapılır. Ahşap paletler, tekrar onarılabildiği için daha kullanışlı ve uzun ömürlüdür.
Paletler iki girişli ve dört girişli olarak ayrılır;
İki Girişli: Forklift ya da transpalet çatalı ile çatalların her iki taraftan ve zıt yönlerden girişine imkan tanımaktadır.

Dört Girişli: Forklift ya da transpalet çatalı ile paletin dört yönünden de girilebilir. Bu paletler genellikle takozludur.