Otoyollarla İlgili Kısıtlamalar ve Yasaklamalar

eTA, yollarda araçlarıyla yüklerini taşıyan kamyon ve tır şoförlerimiz için yararlı bilgileri hazırlamaya devam ediyor. Bu yazımızda otoyollarda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kısıtlama ve yasaklamaları derledik. Belirli...

Otoyollarla İlgili Kısıtlamalar ve Yasaklamalar
Otoyol Kısıtlamaları ve Yasaklamaları eTA, yollarda araçlarıyla yüklerini taşıyan kamyon ve tır şoförlerimiz için yararlı bilgileri hazırlamaya devam ediyor. Bu yazımızda otoyollarda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kısıtlama ve yasaklamaları derledik.
  1. Belirli yerler (Köprülü Kavşaklar, ücret toplama istasyonları v.b.) ve şartlar dışında otoyola giriş ve çıkış yasaktır. Karayolu sınır çizgisi boyunca tesis edilmiş olan tel çitler veya duvarlar bu tür çıkışları engellemek amacıyla tesis edildiğinden bu engellerin açılması, yıkılması, kesilmesi ve başka şekilde tahrip edilmesi yasaktır.
  2. Erişme Kontrollü Karayolu olarak trafiğe açılan kesimlerde, yayaların, hayvanların, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin ve bisikletlilerin girmesi yasaktır.
  3. Erişme Kontrollü Karayollarında (Otoyol) mecburi asgari hız 40 km/saat olup, azami hız 120 km/saat’tir
  4. Erişme Kontrollü Karayolu olarak trafiğe açılan kesimlerde ve kavşaklarda duraklamak, park etmek, geri dönüş yapmak ve geri gitmek yasaktır. Aracın mekanik arızası durumunda en sağdaki emniyet şeridinde (Bankette) kısa süreli durulabilir.
  5. Otoyola cephesi bulunan müesseselerin kendi faaliyetlerini sürdürdükleri binalarına tanıtma levhaları koymak istemeleri halinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nden izin almaları gerekmektedir.
  6. Otoyol ağı içinde;  tünellerin bulunduğu (Abant Kavşağı-Kaynaşlı Kavşağı), (Bahçe Köprülü Kavşağı-Kömürler Köprülü Kavşağı), (Bayraklı Kavşağı-Onur Mahallesi Kavşağı), (Belevi Kavşağı-Germencik Kavşağı) ve (Eminlik kavşağı - Pozantı Kuzey kavşağı) arası otoyol kesimlerine tehlikeli madde taşıyan araçların girmeleri yasaktır.
  7. Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü  kullanmakta olan 1. Sınıf Araçlar (Panelvan ve Van türü araçlar dahil) ile Toplu Taşıma Araçları yine aynen bu köprüyü  kullanmaya  devam edebileceklerdir. Ancak Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü kullanmakta olan 2.,3.   ,4. ,ve 5. Sınıf araçlar ile Kimyasal ve  Tehlikeli Madde Taşıyan araçların zorunlu olarak  Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanması gerekmektedir. Yavuz Sultan Selim Köprüsünü  ise  bütün araç sınıfları kullanabilecektir. Ancak  Özel Yük Taşıyan Araçlar ile  Kimyasal ve Tehlikeli Madde Taşıyan araçlar için bazı kriterler doğrultusunda izinler verilmektedir.