Navlun Nedir? Navlun Desteği, Faturası Nedir?

Lojistikte Navlun Nedir? Navlun Desteği, Faturası ve Sözleşmeleri Hakkında Tüm Merak Edilenler.Navlun Ne Demek?Taşımacıların ve yük taşıtmak isteyen işletmelerin çok sık kullandığı Navlun aslında deniz taşımacılığına ait bir terim. Bir...

Lojistikte Navlun Nedir? Navlun Desteği, Faturası ve Sözleşmeleri Hakkında Tüm Merak Edilenler.
Navlun Ne Demek?
Taşımacıların ve yük taşıtmak isteyen işletmelerin çok sık kullandığı Navlun aslında deniz taşımacılığına ait bir terim. Bir malın bir ülkeden başka bir ülkeye deniz yoluyla taşınması karşılığında ödenen ücrete Navlun deniyor.
Ancak bu kavram artık sadece deniz taşımacılığında değil, kara ve havayolu taşımacılığında da kullanılıyor. Üstelik yurt dışı taşımacılığın yanı sıra yurt içi taşımacılıkta da taşıma için ödenen ücreti tanımlıyor. Anlamı genişleyen Navlun terimi bugün taşımacılık sektörünün bel kemiğini oluşturuyor ve tabii ki KOBİ yetkilileri ile taşımacılık yapan sürücülerin gündelik hayatlarında sıkça yer alıyor.
Navlun Desteği ve Navlun Teşvikleri Nelerdir?
Ekonomik gelişmenin hızlanması için ticaret hayatını daha da hareketlendirmeyi amaçlayan ilgili Bakanlıklar, her sene yeniden düzenlenen şartlara sahip çeşitli navlun destek ve teşvikleri gündeme getiriyor. İthalat, ihracat ile yurt içi sanayi ve ticaret trafiğini hızlandıran bu teşvikler hem karayolu hem de deniz ve havayolu taşımacılığı için sunuluyor.
Navlun Faturası Türleri ve Fatura Örneği
Yük taşıtmak isteyen işletmeler navlun ödemesini taşıma öncesi yaptıklarında bir konşimento düzenleniyor ve “Navlun ödenmiştir / Freight prepaid” ibaresi ile faturaya ekleniyor. Böylece taşınacak malların yüklenerek teslim alındığı ve bir navlun borcunun olmadığı navlun faturası ile kanıtlanmış oluyor.
Yapılan taşımacılık işinin türüne ve kapsamına göre faturası da değişiklik gösteriyor. Yurt içi ve yurt dışı faturalar, farklı şekillerde kesiliyor.
Onaylı Navlun Faturası
Bu fatura türü “Konsolosluk Faturası” olarak da biliniyor. Bunun sebebi, ithalatta gümrüklere ibraz edilen orijinal faturaların, ithalat yapılan ülkenin konsolosluklarınca onaylanmış olması zorunluluğu.
Yerli Navlun Faturası
Bir kopyası Gümrük Beyannamesi’ne eklenen, Katma Değer Vergisi iadesi de bulunan Yerli Fatura’nın eksiksiz doldurulması ve aşağıdaki bilgileri içermesi gerekiyor.
  • İhracatçının adı, unvanı ve adresi,
  • Faturanın numarası ve düzenlenme tarihi,
  • Malın Türk menşeli ibaresi,
  • Malın brüt ağırlığı,
  • Teslim ve ödeme şekli,
  • Aracı ve muhabir bankaların isimleri,
Navlun Sözleşmesi nedir?
 Yükü taşıyan ve taşıtan tarafların yükümlülüklerini belirlemek ve haklarını güvence altına almak için Navlun Sözleşmesi düzenlenir. Yükü taşıyan taraf yükü taşıyacak aracı, yüklemeye hazır bulundurmak zorundadır. Bunun karşılığında da bir ücret, yani navlun alır. Navlun miktarı taraflar tarafından belirlenir. Taşıtan taraf navlunu ödemekle yükümlüdür. Bazı durumlarda navlunu malı teslim alacak kişi öder, bu da düzenlenen konşimentoda belirtilir. Navlun alacağını tahsil edemediğinde taşıyanın yük üzerinde hapis hakkı vardır.
Navlun Fiyatları ve Navlun Bedeli Hesaplama?
Birçok farklı taşımacılık rotası olduğu gibi taşınan yüklerin yoğunlaştığı dönemler de var. Örneğin meyve-sebze gibi yükler yaz ve sonbahar mevsimlerinde daha sık taşınır. Ya da İstanbul-Ankara rotası, diğerlerinden farklı mesafeye ve yol şartlarına sahiptir. Bunun gibi değişkenler navlun fiyatlarını yakından etkiler. Ayrıca sürücülerin teslimat sonrası geri dönüşlerinde taşıyacakları başka bir yük yoksa bu durum da navlun fiyatlarına yansır. Kısacası uygun navlun fiyatları için birçok değişkenin yük sahibi ve sürücünün lehine olması gerekir.
Navlun hesaplama aracına gitmek için tıklayın.