Lojistikte Paketleme Nedir?

eTA kullanıcılarımız içi bilgilendirici içeriklerine devam ediyor. Bu yazımızda lojistikte paketlemeden bahsedeceğiz.Ambalajlama Nedir? Paketlemeye benzeyen ambalajlama işlemi içerme, koruma ve bilgi verme işlevlerini yerine getirmek...

Lojistikte Paketleme Nedir?
eTA kullanıcılarımız içi bilgilendirici içeriklerine devam ediyor. Bu yazımızda lojistikte paketlemeden bahsedeceğiz.
lojistikte paketleme nedir

Ambalajlama Nedir?

Paketlemeye benzeyen ambalajlama işlemi içerme, koruma ve bilgi verme işlevlerini yerine getirmek amacıyla ürünlerin koruyucu malzeme ve ambalaj kapları kullanılarak bu standartta yer alan metotlarla sarılmaları ve kaplara yerleştirilmeleridir.

Paketleme Nedir?

Paketleme işlemi ise tüm ekipmanın, malzemenin ve parçaların taşıma yöntemini ve araçların belirlenmesini, uygun şekilde depolanmasını, ambalajlanmasını, muhafazasını ve sevkiyat faaliyetlerini düzenler. Ürün paketlenirken ürüne has özellikler ve ihtiyaçlar unutulmamalıdır. Bu durum da farklı paketleme koruma yöntemlerinin ve paketleme kategorilerinin oluşmasını zorunlu kılmaktadır.
Pazarlama açısından paketleme konseptine bakıldığında ürünün teşvik edilmesinde ve reklamında kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Ürünün şekli, ağırlığı, rengi, müşteriyi etkileyen bilgiler ve ürün hakkındaki bilgileri içerir.
Lojistik açısından konuya bakıldığında ise paketleme iki hizmet sunar. Bunlardan ilki ürünün nakliyesi ve depolanması sırasında ürünün dış etkenlerden korunması ve ikincisi ise ürünün depolanması ve taşınması esnasındaki kullanılması gereken işçi ve malzeme maliyetlerini azaltmasıdır.
Ambalaj ya da paketler üç değişik düzeyde materyalden oluşabilir:
Birincil ambalaj; ürünü doğrudan içine alan ilk, asıl, iç ambalajdır. Tüketici ambalajı veya iç ambalaj da denilir. Dökme olarak satılan ürünler, birim ambalajsız olup genelde çuval gibi geniş ambalajlara konulurlar.
İkincil ambalaj; birincil ambalajı koruyan ve ürün kullanılacağı zaman atılan materyaldir. Yükleme ya da nakliye ambalajı ise; depolama, taşıma ve tanıtma için gereklidir. Bu perakende ambalajları içeren koli, kutu, karton ve kasadır.