Konşimento Nedir?

Bu yazımızda taşımacılıkta sık kullanılan kelimelerden konşimentoyu (bill of lading) anlatacağız. Konşimento, taşıma senedi olarak da bilinen, üzerinde yükleyici, alıcı, ihbar merci bilgileri başta olmak üzere söz konusu ticari işlemle...

Konşimento Nedir?
 
konşimento nedirBu yazımızda taşımacılıkta sık kullanılan kelimelerden konşimentoyu (bill of lading) anlatacağız. Konşimento, taşıma senedi olarak da bilinen, üzerinde yükleyici, alıcı, ihbar merci bilgileri başta olmak üzere söz konusu ticari işlemle ilgili her türlü bilginin yer aldığı kıymetli evraktır. Sözlük anlamı ise taşınmak için gemiye teslim edilen mala karşılık verilen alındı belgesidir.
Malın yüklendiği noktadan varış noktasına kadar taşınması için bir sözleşme olan bu evrak, ihracatçı firmaya yükleme sonrası nakliye firması tarafından gönderilir.
Konşimento üzerinde yer alan bilgiler;
-İhracatçı adı ve adresi,
-İthalatçı adı ve adresi,
-Nakliye firması adı ve adresi,
-Gönderilen malın ağırlığı, maddi değeri ve sayısı,
-Yükleme ve Varış Liman bilgisi,
-Yükleme tarihi,
-Ürün açıklaması ve paket sayısı,
-Navlun ödeme bilgisi,
-İmza ve evrak düzenleme tarihi.
Konşimento olmadan ithalatçı firma malı varış gümrüğünden çekemez.
Özetle deniz yolu taşıma senedi olarak da adlandırılan konşimento bir gemi şirketinin veya onun yetkili acentesinin veya yükleme limanında acentesi yoksa gemi kaptanının malı yükletene verdiği, emre ve nama düzenlenebilen ve belge konusu malların taşınmak üzere kabul edildiğini gösteren bir makbuz ve bir taşıma sözleşmesidir. Belirtilen malın mülkiyetini de temsil eder ve belgenin ciro edilmesiyle mal el değiştirir.
Aynı zaman hava yolu taşımacılığında da taşıma senedi kullanılmaktadır. Hava yolu şirketlerince düzenlenen ve malların taşınmak üzere teslim alındığını gösteren makbuzdur. Mallar üzerinde tasarruf etme yetkisi vermez. Varış hava limanında gümrük işleminin tamamlanmasından sonra mallar belgede ismi yazılı alıcıya teslim edilir. Hava yolu taşıma senedi biri alıcıya, biri yükletene, biri de hava yolu şirketine ait olmak üzere 3 orijinal ve 9 kopya olarak düzenlenir. Belgede yer alan bilgiler: Uçuş sefer sayısı ve tarihi, malın cinsi ve miktarı, alıcının adı, yükletenin adı, navluna ait kayıt ve hava yolu şirketinin kaşe ve imzasıdır.