Kombine Taşımacılık Nedir?

Kombine Taşımacılık, taşımanın çıkış noktasından varış noktasına kadar en az iki taşıma moduyla (karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu) taşınması demektir.

Kombine Taşımacılık Nedir?
 
Kombine Taşımacılık NedireTA sizlerle taşımacılık sektörünün kavramlarını yansıtmaya devam ediyor. Bu yazımızda lojistik sektörünün yükselen trendi olan kombine taşımacılıktan bahsedeceğiz. Kombine Taşımacılık, taşımanın çıkış noktasından varış noktasına kadar en az iki taşıma modu ile (karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu) taşınması demektir. Son yıllarda , mesafe ve ulaşım açısından sorunlu taşımaların maliyeti düşük olan demiryolu ve denizyolu taşımacılığının kombine edilmesi ile gelişmiş bir taşıma şeklidir.
Kombine Taşımacılığın artılarını şöyle özetleyebiliriz:
  • Büyük miktardaki yüklerin uzun mesafelere güvenli bir şekilde taşınabilmesi.
  • Karayolu taşımacılığı ile esnek yükleme ve dağıtım fırsatlarının sağlanması
  • Farklı ürünlerin konsolide ve kombine edilebilmesi.
  • Birleştirilen taşımacılık modlarının optimize edilebilmesi.
  • Farklı taşıma modları olmakla beraber taşımanın bir bütün halinde yapılabilmesi.
  • Ağır taşımalar için ekonomik avantajlar yaratması.
  • Denizyolu ve demiryolu ile taşımacılık güvenli olması.
Başarılı bir taşımacılıkta göndericiden alıcıya kadar çeşitli aşamalar söz konusudur. Bu aşamaların her birinin kendine özgü özellikleri vardır. Kombine taşımacılıkta temel amaç her türlü işletme içi ve işletmeler arası taşımanın bir taşıma zinciri oluşturarak verimli bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Kombine taşımacılığın gerçekleşmesi aşamasında teknolojik, organizasyon, fiyat politikası ve hukuki entegrasyon bir bütün olarak ele alınmalıdır. Burada taşımacılık işlemleri birbiri ile koordineli olarak sürdürülür. Tek bir taşıma şeklinin kombine taşımacılıkta yeri yoktur.