Kobilerin Ekonomi İçin Önemi

KOBİ’ler, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya yıllık mali bilançosundan herhangi biri toplamı 40 Milyon TL’yi aşmayan mikro, küçük ve orta büyüklükte işletmelerdir.Dünya Bankası tarafından küçük ve...

Kobilerin Ekonomi İçin Önemi
kobiler ve ekonomiKOBİ’ler, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya yıllık mali bilançosundan herhangi biri toplamı 40 Milyon TL’yi aşmayan mikro, küçük ve orta büyüklükte işletmelerdir.
Dünya Bankası tarafından küçük ve orta ölçekli işletmeler, yalnızca ekonomik gelişimin değil sosyal dengenin ve istikrarın da en önemli aktörleri olarak ifade edilmektedir. Türkiye’nin de üyeleri arasında bulunduğu OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkelerindeki KOBİ’ler işletmelerin % 85’lik kısmını, istihdamın ise %70’ini oluşturmaktadır. Bu sebeple ülke ekonomilerinin güçlü ve sürdürülebilir olarak kalkınmasının yolu, KOBİ’lerin güçlendirilmesinden geçmektedir.
KOBİ’lerin Türkiye ekonomisi için başlıca önemleri:
  • Yalnızca ekonomik gelişimin değil sosyal dengenin ve istikrarın da en önemli aktörleridir
  • Değişime ve dönüşüme açıktır
  • Yeni piyasa şartlarına çabuk ve kolay uyum sağlar
  • Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de işletmelerin yaklaşık %99,8’ini KOBİ’ler oluşturmaktadır.
  • Türkiye’deki istihdamın %77,8’ini KOBİ istihdamları oluşturur.
  • Yatırım payının %53,2’sini,
  • Üretimin %54,2’sini KOBİ’ler oluşturmaktadır.
Ülkemizin küresel ekonomik sistemde güçlü bir rol üstlenebilmesi için KOBİ’lerin, rekabet gücü artırılmalı, verimlilikleri yükseltilmeli,  uluslararası piyasalarla entegrasyon süreçleri doğru stratejilerle desteklenmeli, yatırım, üretim ve pazarlama alanında teknik bilgi ve danışmanlık hizmetleri sağlanmalı, yatırımların desteklenmesi için maliyeti düşük uzun vadeli kredi kaynakları oluşturulmalıdır.