Kış Lastiğinin Önemi

Bir önceki yazımızın son satırlarında değinmiş olduğumuz Kış Lastiği konusu için bu yazımızda ayrı bir parantez açıyoruz. Yaz aylarında ayrı, kış aylarında ayrı lastik kullanma konusunda kafasında hâlâ soru işareti olanlara bu yazımızla...

Kış Lastiğinin Önemi
Bir önceki yazımızın son satırlarında değinmiş olduğumuz Kış Lastiği konusu için bu yazımızda ayrı bir parantez açıyoruz. Yaz aylarında ayrı, kış aylarında ayrı lastik kullanma konusunda kafasında hâlâ soru işareti olanlara bu yazımızla rehber olabilmeyi umut ediyoruz.
kis_lastigiKış lastikleri, deseniyle olduğu kadar soğuğa dayanıklı kauçuk karışımlarıyla da kar ve buz gibi kaygan koşullarda maksimum çekiş ve fren gücünü zemine iletebilir.Silika teknolojisiyle üretilen ve kullanılan bu teknoloji sayesinde lastiğin tutunma özelliğini arttıran kış lastiklerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise hız serilerine uyumdur. Çünkü kış lastiklerinde hız serileri standart lastiklere oranla düşüktür. Aracınızın son sürati yüksek olsa bile lastiğin hız serisi aşılmamalıdır. Bunun yanı sıra ısılar 7°C civarında seyrettiği zaman, normal yaz lastikleri sertleşmeye başlamakta ve dolayısıyla kaymaktadır.Kış lastiklerinin kavrama ve yola tutunma özellikleri, sadece karda ve buzda değil, ısının 7°C’ lere düşmesiyle devreye girmektedir.Karla kaplı zeminlere en uygun lastikler kış lastikleridir. Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40-50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenaj sağlarlar. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır, ayrıca havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar. Kış lastiğinin taban desenindeki kılcal çizikler de tutunmayı artırır. Yeni nesil kış lastiklerinde kullanılan silisyum minerali düşük sıcaklıklarda lastik kauçuğunun yumuşaklığını artırarak normal sıcaklık şartlarındakine benzer tutunma sağlıyor.Kış lastiği sadece karda değil, yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde standart lastiğe göre avantaj sağlar. Ancak sadece çekişin bulunduğu tekerleklere kış lastiği takıp diğer tekerleklerdeki standart lastikler korunursa,aracınızın tekerlekleri arasındaki farklı tutunmadan dolayı önden veya arkadan savrulma ihtimali doğar. Ancak kış lastikleri parlak buz gibi çok daha kaygan zeminlerde tam tutunma sağlayamazlar. Bu tür zeminler için patinaj zinciri veya patinaj paleti kullanmak gereklidir.
Sizin ve diğer sürücülerin keyifli bir sürüş keyfi yaşaması için kış lastiği önemlidir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelgeye göre araçlarda kış lastiği zorunlu hale gelmiştir. Kış lastiği takmayan sürücülere 77 TL para cezası verilecek ve uyarılacak, ikinci sefer aynı nedenle yakalanan sürücülerin araçlarına ise trafikten men cezası verilecek.
Yeni bir haftada yeni bir yazıyla görüşmek üzere.
Yolculuğunuz keyifli olsun.