Karoser Nedir?

eTA’da bilgilendirici yazılarımıza devam ediyoruz. Bu yazımızda kısaca karoser nedir, ne amaçla kullanılır bundan bahsedeceğiz.Karoser, kamyon, tır, otomobil, otobüs gibi motorlu kara vasıtalarının, yolcu ve yüklerini taşıdıkları kısımdır....

Karoser Nedir?
karoser nedireTA’da bilgilendirici yazılarımıza devam ediyoruz. Bu yazımızda kısaca karoser nedir, ne amaçla kullanılır bundan bahsedeceğiz.
Karoser, kamyon, tır, otomobil, otobüs gibi motorlu kara vasıtalarının, yolcu ve yüklerini taşıdıkları kısımdır. Ön çamurluk, motor kapağı ve ön ızgara, karoserden değildir. Karoser, araçların satışında rol oynayan en önemli faktördür. Çünkü arabanın dış görünüşünü çoğunlukla karoser oluşturmaktadır.

Karoser Nasıl İmal Edilir?

Karoserler, önce çeşitli parçalar halinde imal edilir, şekil verilir. Daha sonra bu çeşitli parçalar kaynak yolu ile birleştirilir. Böylece ortaya çıkan karoser, paslarından temizlenir ve boyanır. Bir sonraki kademede koltuklar ve iç aksesuar ilave edilir. Tamamlanan karoser, şasi üzerine oturtulur. Sürtünmeyi önlemek için karoser ile şasi arasına lastik çantalar yerleştirilir. Diğer bir tarz ise, karoser ile şasinin tek bir gövde halinde beraber üretilmesidir. Bu metodda ağırlık azalmaktadır. Ayrıca bir bütün olarak dayanıklılık arttığından, kazalara karşı daha emniyetlidir.

Karoser Hangi Hammaddelerden İmal Edilir?

Üretildikleri malzemeye göre alüminyum ya da sacdan imal edilebilirler. Aracın ihtiyacına göre düz veya fiber yapıda üretilirler.

Araçların Karoserlerine göre Sınıflandırılması

Araçlar karoserlerine göre sınıflandırılırken genellikle kaç yolcu veya ne kadar yük taşındığı gibi kıstastalara göre sınıflandırma yapılır. Sınıflandırmanın bazı örnekleri; hatchback, sedan, cabriolet, coupe, MPV, station vagon ve roadster verilebilir.
Özet olarak, karoser otomobillerde, mekanizmayı oluşturan motor, makine, tekerlek ve şasi gibi bölümlerin dışında kalan, görünen dış bölümdür.