Forkli̇ft

Bu yazımızda hem KOBİ’lerimizi hem de kamyon şoförlerimizi ilgilendiren, lojistik denilince ilk akla gelen makinelerden olan forklifti anlatacağız.Forklift, iş dünyasında ve özellikle taşımacılıkta insan gücünün yetmediği, ağır yüklerin...

Forkli̇ft
Bu yazımızda hem KOBİ’lerimizi hem de kamyon şoförlerimizi ilgilendiren, lojistik denilince ilk akla gelen makinelerden olan forklifti anlatacağız.

Forklift, iş dünyasında ve özellikle taşımacılıkta insan gücünün yetmediği, ağır yüklerin kaldırılması, istenilen yerlere götürülmesi ve uygun yerlere istiflenmesi için kullanılan iş makinesidir.
Forkliftler paletleri taşımak için kullanılan araçlardır. Kullanım alanları ve çeşitlilikleri ile ağır yükleri, çatalları ile kaldırmak ve özellikle bir araca ya da rafa yüklemek için kullanılırlar. Palet ızgaralarının arası 10 cm’dir ve forkliftin çatalları bu 10 cm’lik boşluklara girer ve taşınabilir konuma gelir. Bugün artık kamyon şoförleri için yükleri araçlara yüklemede büyük kolaylık sağlayan forklift, hemen her KOBİ’nin deposunda bulunmaktadır.
FORKLİFT TÜRLERİ
Forkliftler güç kaynağı yönünden dizel, benzinli, LPG’li ve akülü olarak sınıflandırılmaktadır.
Dizel Forkliftler
Kaldırma kapasiteleri çok yüksektir ve genellikle açık sahalarda kullanılırlar. Konteyner taşımacılığında kullanılanların kapasiteleri 40 tona kadar çıkmaktadır.
Benzinli Forkliftler
Benzin ile çalışırlar. Ekonomik olmamalarından dolayı çok fazla tercih edilmemektedir.
LPG’li Forkliftler
Kapasiteleri dizel forklifte göre oldukça düşüktür. Yakıt tankının doldurulması ve değiştirilmesi kolay olmadığından ağır iş dallarında çalıştırılmaları pek uygun değildir. Buna istinaden çevreyi daha az kirletmesi ve ekonomik olması sebebiyle uygulama alanı oldukça geniştir. LPG’li forkliftler ile kapalı alanlarda çalışılmaz.
Akülü Forkliftler
Şarj edilebilen akülerle çalışırlar. Kaldırma kapasiteleri küçüktür ve sessiz çalışırlar. Özellikle kapalı sahalarda ve insanların çalıştığı yerlerde, gıda işi yapan fabrikalar ve işletmelerde yaygın olarak kullanılırlar. Şarj edilmeden 18 saat aralıksız çalıştırılabilirler.