E-Lojistik Nedir?

E-lojistik elektronik tabanlı lojistiktir. Lojistik süreçlerin gerçekleştirilmesinde internet teknolojilerinin temel alındığı sistemlerin kullanılmasıdır. Türkiye’deki hızlı dijitalleşme ve e-ticaret uygulamalarının artarak kullanılması ile taşımacılık alanında da bir değişim başladı. Bunu ‘Yeni Nesil Taşımacılık’ olarak adlandırıyoruz.

E-Lojistik Nedir?
E-lojistik kavramının ortaya çıkması elbette e-ticaret kavramından sonraki süreçtedir. Bu sebeple e-ticaret nedir kısaca bir hatırlayalım; 1995 yılından sonra tüm dünyada internet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin dijital ortamda online olarak yapılması kavramıdır. E-Ticaret, herhangi bir ürün ya da hizmet için, çeşitli ödeme yöntemleriyle bir internet sitesi üzerinden ticaret yapmanızı veya sipariş vermenizi sağlayan bir alışveriş yöntemidir.
Yeni Nesil Taşımacılık!
Türkiye’deki hızlı dijitalleşme ve e-ticaret uygulamalarının artarak kullanılması ile taşımacılık alanında da bir değişim başladı. Bunu ‘Yeni Nesil Taşımacılık’ olarak adlandırıyoruz.
E-Lojistik
E-lojistik elektronik tabanlı lojistiktir. Lojistik süreçlerin gerçekleştirilmesinde internet teknolojilerinin temel alındığı sistemlerin kullanılmasıdır.
Sipariş veren müşterinin istek, beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere sipariş ürünlerinin tedarik edildiği ya da üretildiği noktadan, katma değerli paketleme hizmetlerini yaparak doğru ürünü doğru pakete koyarak nihai tüketicinin vermiş olduğu teslimat adresine söz verilen zamanda eksiksiz teslim eden, müşterinin istek ve beklentileri doğrultusunda cayma ve iade hakkını kullanan tüketicinin geri gönderdiği paketlerin ters lojistik süreçlerini yöneten faaliyetler bütününe e-lojistik diyoruz.
Günümüzde bilgi anlamında internet, gerek bireylere gerekse kurumlara dünyanın dört bir yanına sınırsız erişim imkanı sunmaktadır. Bu gelişmeye paralel olarak e-ticaret başta özel sektörde olmak üzere hızla büyümektedir. Lojistik firmaları da bu yeni trende ayak uydurmak zorundadır. Çünkü teknolojik gelişmeleri takip ederek ve işletme faaliyetlerinde teknolojik uygulamalara yer vererek rakiplerinden bir adım önde olabilirler. Bu noktada lojistik firmaları için e-lojistik gündemdedir. Hızlı büyüyen bu sektörde lojistik firmaları doğru ürünün, doğru yerde, doğru zamanda ve doğru miktarda bulunmasını e-lojistik ile sağlayabilir.
eTA Blog’da bu hafta teknolojinin konvansiyonel yürüyen iş süreçlerini nasıl değiştirdiğini anlattık. Yazımızda anlattığımız modelin Türkiye’deki ve hatta dünyadaki ilk örneği www.etasimacilik.com olarak bu yeni modelin faydalarını da sonraki yazılarımızda sizlerle paylaşacağız.