Damper Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

eTA taşımacılık sektörüyle ilgili bilgilendirici postlarını sizinle kamyon, tır şoförlerimiz ve KOBİ’lerimizle paylaşmaya devam ediyor. Bu yazımızda damper teriminin anlamını açıklayacağız. Damper Ne Demek?Kelime anlamı olarak damper...

Damper Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
damper nedireTA taşımacılık sektörüyle ilgili bilgilendirici postlarını sizinle kamyon, tır şoförlerimiz ve KOBİ’lerimizle paylaşmaya devam ediyor. Bu yazımızda damper teriminin anlamını açıklayacağız.

Damper Ne Demek?

Kelime anlamı olarak damper titreşim ve sesi azaltmak için kullanılan eleman anlamına gelmektedir. Kamyonlarda ve yük taşıyan büyük araçlarda kasa kısmını kaldırmaya yarayan ve kamyonun ağırlığını dengede tutmayı sağlayan mekanizma anlamındadır.
Damperler, Türkiye’de özellikle inşaat ve yapı sektöründe oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle kasa kısmının kum, ağır inşaat malzemeleri vb. maddeleri taşımaya elverişli olmasından dolayı tercih edilirler.

Damper Çeşitleri

Farklı damper çeşitlerinden bazıları şöyledir:
Araç üstü damper: Yol yapım çalışmaları, hafriyat (toprak malzeme) çalışmalarında tercih edilen bir çeşittir. Genişliği 2550 mm, uzunluk 5000 - 6500 mm  şeklindedir.
Dev damper: Kaya ve taş gibi dayanıklı ve ağır malzemelerin taşımasında tercih edilen bir çeşittir. Genişliği 3600 mm, uzunluk 8000 mm – 8500 mm şeklindedir.
Küvet tipi damper: Kum, mıcır ve asfalt gibi malzemeleri taşımada tercih edilir. Genişliği 2550 mm, uzunluk 6700 mm – 8000 mm şeklindedir.
Kaya tipi damper: Kaya ve taş taşıma amaçlı kullanılan damperlerdir. Genişlik 2550 mm, uzunluk 6700 mm – 8000 mm şeklindedir.
Özet olarak damperi kasasının açısal konumunun değiştirilmesiyle üzerindeki yükü dökerek boşaltan yük taşıyıcı olarak açıklayabiliriz.