Bilinç Kaybı ve Bilinç Kaybı Durumunda Yapılması Gerekenler

Geçen hafta başladığımız ilk yardım yazımızın devam yazısı olarak bu hafta sizlere Bilinç Kaybı ve Bilinç Kaybı Durumunda Yapılması Gerekenlerin neler olduğunu anlatacağız. Bilinç Kaybı Nedir? İnsanlar beş duyu organlarıyla çevrelerinde...

Bilinç Kaybı ve Bilinç Kaybı Durumunda Yapılması Gerekenler
Geçen hafta başladığımız ilk yardım yazımızın devam yazısı olarak bu hafta sizlere Bilinç Kaybı ve Bilinç Kaybı Durumunda Yapılması Gerekenlerin neler olduğunu anlatacağız.

Bilinç Kaybı Nedir?

İnsanlar beş duyu organlarıyla çevrelerinde meydana gelen olayları algılar ve buna göre gerekli tepkileri gösterirler. İnsanların bu durumuna bilinçlilik hali denir. Sahip olunan bu bilinçlilik hali herhangi bir kaza nedeniyle ortadan kalkabilir bu duruma da beş duyu organıyla algılama yapılamaması sebebiyle bilinç kaybı denir.

Bilinç Kaybı Belirtileri

Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır. Bilinç kaybının sebebi araştırılmalı daha sonraki uygulamalar için bilinç kaybının derecesi ortaya konulmalıdır.

Bilinç Kaybının Dereceleri

Bilinç kaybının farklı dereceleri vardır, uyuklama, dalgınlık durumu, bayılma ve koma şeklinde meydana gelir. Bilinç kaybolmasının en tehlikelisi koma durumudur. Bilinç kaybının farklı şekillerde meydana gelmesinden dolayı, bilinç kaybının her derecesinde farklı belirtiler meydana gelir.

Bilinç Kaybı Durumunda Ne Yapılmalı

Genelde bilincin kaybedilmesi çevreden kaynaklanır, dolayısıyla bilinç kaybına uğrayan kişi bulunduğu çevreden uzaklaştırılmalıdır. Eğer bilinç kaybının nedeni ortam değilse bilincini kaybeden kişi yüzüstü veya yarı yüzüstü durumda yatırılır. Bu şekilde yatırmada ki amaç dilin boğazı kapayarak solunumu engellemesine karşın önlem almaktır. Bilincini kaybeden kişi uygun pozisyonda yatırıldıktan sonra ağız içi kontrol edilerek toprak vb. şeyler temizlenir. Solunum yolunun tıkalı olması hırıltılı solunumdan anlaşılabilir.
Bilinç kaybına uygun olarak yatırılan hastanın boğazı parmakla kontrol edilip temizlendikten sonra kemerini ve kravatını gevşetmek gerekir. Gömleğinin düğmeleri açılır, bilinci kapalı olan kişiye kesinlikle su veya başka bir içecek verilmemelidir. Bu durum kişinin soluk borusuna su kaçmasına ve boğulmasına neden olur. Aynı şekilde bilinç kaybı olan kişiye kendisine gelmesi amacıyla tokat atma, sarsma ve üzerine soğuk su dökme gibi yanlış davranışlar yapılmamalıdır.

Bayılma Sırasında Bilinç Kaybı Yaşanması

Bilinç kaybı nedenlerinden birisi de bayılmadır. Bayılmanın nedeni oldukça farklıdır. Kan tutması, ani heyecan, ani korku, vb. durumlar bayılmaya neden olabilir. Bayılma sırasında beyine yeterince kan gitmez. Buna paralel olarak beyin yeterli oksijeni alamaz. Bayılan kişinin önce renginde sararma meydana gelir. Sararmadan sonra kişide bayılma meydana gelir. Bu durumdaki kişinin kemeri ve kravatı gevşetilirken gömleğinin düğmesi de açılır. Böylece bayılan kişinin rahatlaması sağlanır. Bayılan kişi kısa sürede ayılmaz ise yan yatırılarak hekime haber verilir. Kişi bayılacağını hissedebilir. Bayılacağını anlayan kişi kalçalarını sıkıştırıp, karın kaslarını içeri çeker ve bacak kaslarını gergin duruma getirirse bayılmayı önleyebilir.
Bu tür durumlarda belirtmiş olduğumuz gibi uygun müdahaleler önemlidir. Gelecek hafta sizlere: “Kırık, Çıkık ve Omurilik Sakatlıkları” ile ilgili bilgiler vereceğiz. Yeni yazımızda görüşmek ümidiyle, yolunuz açık olsun.