Araç Lastiği Nasıl Değiştirilir?

Bu yazımızda yolları eTA ile kateden kamyoncularımıza özel lastik değiştirme ipuçları paylaşacağız.Patlayan ya da inen bir lastiği değiştirmek göründüğü kadar zor değil. Arabanızın lastiği patladığında kimseden yardım almadan lastiği...

Araç Lastiği Nasıl Değiştirilir?

Bu yazımızda yolları eTA ile kateden kamyoncularımıza özel lastik değiştirme ipuçları paylaşacağız.
Patlayan ya da inen bir lastiği değiştirmek göründüğü kadar zor değil. Arabanızın lastiği patladığında kimseden yardım almadan lastiği değiştirebilir ve yolunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Elbette önceliğimiz güvenlik! Öncelikle lastiği patlayan aracımızı düzlük bir alana park edelim ve el frenini çektiğimizden emin olalım. Diğer sürücülerin, aracımızı ve bizi fark etmelerini sağlamak için gerekli uyarı ışıklarını yakalım. Aracımızda uyarı işaretçileri de bulunduruyorsak ne mutlu bize. Uyarı lambası, reflektör, işaret fişeği gibi uyarıcılar bu gibi durumlarda en büyük yardımcılarımızdır. Aracımızın lastiği patladığında ya da herhangi bir acil durumda aracımızda bulundurduğumuz uyarı levhalarını aracımızın 5 km ilerisine ve 5 km gerisine yerleştirdiğimizde hem yerimizi açıkça belirlemiş olur hem de diğer sürücüleri uyararak tehlikelere karşı önlemlerimizi almış oluruz. İlk olarak lastiğimizi sökmek için bijon anahtarını elimize alalım ve bijonları bijon anahtarı ile çevirerek gevşetelim. Bijonları tamamen çıkarmamaya özen gösterelim yoksa lastik yerinden çıkabilir ve aracımız zarar görebilir. Patlayan lastiğin yanına krikoyu yavaşça yerleştirip kolunu çevirmeye başlayalım. Kriko yavaş yavaş yükselmeye başlayacak. Krikoyu çevirdikçe aracımızın yukarı doğru kalktığını göreceğiz. Krikoyu patlak lastik yere değmeyecek ve yedek lastiği rahat takacak kadar çevirerek aracı kaldıralım. Bu işlemden sonra gevşeyen bijonları çıkararak lastiği sökebiliriz. Aracımızda bulunan stepneyi (yedek lastik) takıp bijonları yerleştirelim. Bijonları el ile sıkabildiğimiz kadar sıkalım. Daha sonra kriko ile aracımızı indirelim. Bijonları, bijon anahtarı ile iyice sıktıktan sonra lastiğimizi değiştirmiş olacağız. Artık yola hazırız..