1PL, 2PL, 3PL ve 4PL Nedir?

PL, 2PL, 3PL ve 4PL Nedir?eTA Blog’da bu yazımızda lojistik hizmeti kavramının yıllar içerisinde nasıl çeşitlendiğini başlıklar halinde ele alıyoruz. Lojistiğin yıllar içerisinde değişime uğraması ve ihtiyaçlarının artması belirli...

1PL, 2PL, 3PL ve 4PL Nedir?
PL, 2PL, 3PL ve 4PL Nedir?
eTA Blog’da bu yazımızda lojistik hizmeti kavramının yıllar içerisinde nasıl çeşitlendiğini başlıklar halinde ele alıyoruz. Lojistiğin yıllar içerisinde değişime uğraması ve ihtiyaçlarının artması belirli aralıklarla nasıl yeni hizmetlere ihtiyaç duymuş bakalım.
Birinci Parti Lojistik (PL) Nedir?
Lojistik hizmet alan taraftır. Bu bir üretici veya herhangi bir gönderici olabilir. Üreticinin, perakendecinin, ya da göndericinin kendi imkânları ile yaptığı lojistik faaliyetleridir. Kendi tır filosu ile kendi dağıtımını yapan ya da kendi deposunda kendi personelini, ya da taşeron kullanarak depolama yapan firma 1. Parti lojistik yapmaktadır.
İkinci Parti Lojistik (2PL) Nedir?
Birinci taraf olarak tanımlanan firmaların doğrudan müşterisi olan firmaları ifade eder. Varlık bazlı, yatırım bazlı dediğimiz, tır filosu, depo yerleri, antrepolar kendi varlıkları olan ve bu varlıkları ile geleneksel taşımacılık, depoculuk hizmetleri veren firmalardır. Bu firmalar 1. Parti firmalar ile iş yaparlar.
Üçünü Parti Lojistik (3PL) Nedir?
Bu firmalar, hizmeti kendi sağladıkları gibi, aracı firmalar da olabilir. Üçüncü parti lojistik, bir şirketin malzeme yönetiminin veya ürün dağıtımının kısmen veya bütünüyle başka bir şirkete verilmesidir. Bu aracı firmalar, kendi yatırımlarına sahip firmalar olduğu gibi, organizasyonlarında birden fazla 2pl firmalarını kullanan firmalar da olabilir. Örneğin üretici bir firma, kendi deposunun stok envanter ve verilen siparişlere göre sevkiyat planlaması yönetimini 3pl bir firmaya verebilir, 3pl firması verilen işleri yapmak için gerekli olan personel, envanter, bilgi sistemleri altyapısını kendisi yönetecektir.
Müşteriler daha stratejik, kendi ihtiyaçları doğrultusunda çözüm odaklı ve küresel cevaplar istiyor. Tedarik zincirinin karmaşıklığı ve zorluğundan gelen hoşnutsuzlukları şirketler en hafif şekilde atlatmaya çalışıyorlar. 50 yıl önce ulaştırma, lojistik ne kadar önemliyse günümüzde de önemini katlayarak devam etmektedir ve edecektir.
Dördüncü Parti Lojistik (4PL) Nedir?
Dördüncü parti lojistik kavramı, üçüncü parti lojistik firmalarının yetersiz kalması nedeni ile 1990’lardan sonra lojistik sektöründe görülmeye başlandı. Genelde taşıma ve depolama gibi belli alanlarda yoğunlaşan üçüncü parti lojistikçilerin, işletme ve kurumların karmaşık lojistik gereksinimlerine cevap veremez oldu. Bu açığı kapatmak amacı ile 4PL, karmaşık lojistik zincirinin çözümleri üzerine uzmanlık seviyesinde hizmet verir.